EPOKA UNIVERSITY
FACULTY OF ECONOMICS AND ADMINISTRATIVE SCIENCES
DEPARTMENT OF BANKING AND FINANCE
COURSE SYLLABUS
2021-2022 ACADEMIC YEAR
COURSE INFORMATIONCourse Title: HYRJE NË BIZNES |
Code | Course Type | Regular Semester | Theory | Practice | Lab | Credits | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BUSAL 103 | A | 1 | 3 | 0 | 0 | 3 | 5 |
Academic staff member responsible for the design of the course syllabus (name, surname, academic title/scientific degree, email address and signature) | NA |
Main Course Lecturer (name, surname, academic title/scientific degree, email address and signature) and Office Hours: | M.Sc. Mariola Muçi mmuci16@epoka.edu.al , 10:30- 13:00 |
Second Course Lecturer(s) (name, surname, academic title/scientific degree, email address and signature) and Office Hours: | NA |
Teaching Assistant(s) and Office Hours: | NA |
Language: | English |
Compulsory/Elective: | Compulsory |
Study program: (the study for which this course is offered) | Bachelor in Banking and Finance (Albanian) |
Classroom and Meeting Time: | E-213 |
Code of Ethics: |
Code of Ethics of EPOKA University Regulation of EPOKA University "On Student Discipline" |
Attendance Requirement: | |
Course Description: | Lënda Hyrje në Biznes i pajis studentët me njohuritë bazë rreth fushës së biznesit dhe se si shkenca e biznesit lidhet me jetën tonë ekonomike të përditshme. Temat e trajtuara përfshijnë pronësinë e bizneseseve, organizimin e tyre, menaxhimin dhe kontrollin e tyre. Një rëndësi e vecantë vihet dhe mbi fjalorin dhe terminologjinë e biznesit. |
Course Objectives: | Pas mbarimit te kesaj lende studentet duhet te jene te afte te pershkruajne dhe shpjegojne; Konceptet baze te biznesit, terminologjine dhe institucionet ku operon nje biznes. Studenti duhet te njohe konceptet e marketingut, shitjes, elementet baze te kontabilitetit dhe procesimin kopjuterik te te dhenave, metodat kuantitative dhe rendesine e tyre ne biznes. |
BASIC CONCEPTS OF THE COURSE
|
1 | Biznes |
2 | Menaxhim |
3 | Planifikim |
4 | Motivim |
5 | Udheheqje |
6 | Organizate |
7 | Etike |
COURSE OUTLINE
|
Week | Topics |
1 | Biznesi dhe format e organizimit te tij. Studenti kupton rendesine e te studiuarit te biznesit dhe aktivitetit te tij ne shoqeri. Njihet me format e organizimit te biznesit si dhe fakotoret kryesore te falimentimit te tij. Njohja e fazave te rritjes se nje biznesi ze nje vend kyc ne kete kapitull. (Manaxhimi, Shyqyri Llaci 2010, fq 16-36) (Understanding Business (12-th Edition), pages 4-20). |
2 | Mjedisi i jashtem i biznesit. Studenti njihet me rendesine e mjedisit ku operon biznesi. Analizohet qarte megamjedisi, mikromjedisi dhe elementet perberes se tij. I kushtohet nje rendesi e vecante pergjegjsive sociale qe posedon biznesi internacionalisht dhe ne rang nacional. (Manaxhimi, Shyqyri Llaci 2010, fq 38-60) (Understanding Business (12-th Edition), pages 30- 51). |
3 | Planifikimi. Studenti njihet me natyren dhe rendesine e planifikimit si funksion menaxherial. Njihet me hierarkine e planeve dhe klasifikimin e tyre. I kushtohet rendesi etapave te planifikimit efektiv dhe praktikave te menaxhimit te ketij procesi. (Manaxhimi, Shyqyri Llaci 2010, fq 128-166). |
4 | Natyra e Menaxhimit. Studenti njihet me rendesine dhe domosdoshmerine e menaxhimit si dhe me hierarkine dhe funksionet menaxheriale. (Manaxhimi, Shyqyri Llaci 2010, fq 82-124) (Introduction to business, Betty Jean Brown; John E Clow; McGraw-Hill Education, pg 165-189). |
5 | Strukturimi Organizativ i biznesit. Studenti njihet me tiparet kryesore te struktures organizative dhe komponentet e struktures. Krijohet ndarja dhe klasifikimi midis strukturave organizative dhe faktoreve qe percaktojne strukturen e organizimit. (Manaxhimi, Shyqyri Llaci 2010, fq 264-290). |
6 | Te formosh nje biznes. Studenti njihet me praktikat dhe strategjite baze e krijimit te nje biznesi, gjithashtu i jepen informacionet e nevojshme dhe shembuj te biznes planesh te ndryshme qe do te perdoren per projektin final. (Understanding Business (12-th Edition), pages 112-132). |
7 | Etika dhe Menaxhimi. Studenti njihet me konceptet e etikes dhe normave. Analizohen faktoret qe ndikojne mbi etiken manaxheriale si dhe analizohet ndikimi i kodit te etikes ne biznes. (Manaxhimi, Shyqyri Llaci 2010, fq 65-76) (Understanding Business (12-th Edition), pages 88-104). |
8 | Midterm Exam |
9 | Vendimarrja ne Biznes. Studenti njihet me vendimarrjen dhe tipet e vendimeve. Analizohen etapat e procesit te vendimarrjes dhe metodat ndihmese ne marrjen e vendimeve. (Manaxhimi, Shyqyri Llaci 2010, fq 172-207) (Understanding Business (12-th Edition), pages 169-184). |
10 | Motivimi. Studenti njihet me natyren e motivimit dhe evoluimin historik te tij duke u bazuar ne fazat e procesit te motivimit. Kryhet nje analize e teorise se nevojave te motivimit strategjise manaxheriale per rritjen e tij. (Manaxhimi, Shyqyri Llaci 2010, fq 313-347) (Understanding Business (12-th Edition), pages 247-285). |
11 | Udheheqja. Studenti njihet me natyren dhe rendesine e udheheqjes duke analizuar teorite e para mbi udheheqjen dhe duke bere krahasimin e menyrave te udheheqjes dje dhe sot. (Manaxhimi, Shyqyri Llaci 2010, fq 351-375) (Understanding Business (12-th Edition), pages 184-208). |
12 | Menaxhimi I Biznesit Nderkombetar. Studenti njihet me natyren e biznesit nderkombetar si dhe analizon strategjite e hyrjes ne biznesin nderkombetar. Zhvillohet nje analize krahasuese midis menaxhimit te kompanive nderkombetare me ato nacionale. (Manaxhimi, Shyqyri Llaci, fq 489-512) (Understanding Business (12-th Edition), pages 57-79). |
13 | Prezantim Projekti |
14 | Final Exam |
Prerequisite(s): | NA |
Textbook(s): | Understanding Business, McGraw Hill, 12-th Edition ( 2018). |
Additional Literature: | Menaxhimi, Shyqyri Llaci (2010). |
Laboratory Work: | NA |
Computer Usage: | NA |
Others: | No |
COURSE LEARNING OUTCOMES
|
1 | Pervetesimi i koncepteve baze te biznesit. |
2 | Pervetsimi i njohurive rreth rendesise e te studiuarit te biznesit dhe aktivitetit te tij ne shoqeri. |
3 | Mesimi i funksioneve baze te biznesit. |
4 | Njohja me natyren dhe rendesine e planifikimit si funksion menaxherial. |
COURSE CONTRIBUTION TO... PROGRAM COMPETENCIES
(Blank : no contribution, 1: least contribution ... 5: highest contribution) |
No | Program Competencies | Cont. |
Bachelor in Banking and Finance (Albanian) Program | ||
1 | Studentët fitojnë aftësinë e të parit të problemeve te përditshme nga një perspektivë më e gjerë dhe të ndërgjegjësuar mbi rëndësinë e etikës profesionale dhe integritetit në vendin e punës | 1 |
2 | Studentet zhvillojne njohuritë e tyre në fushën e bankë financës duke perfshirë, konceptet, teoritë dhe pjesën analitike. | 3 |
3 | Studentet arrijne te kuptojnë bazat e financës së korporatave, rëndësinë e menaxhimit financiar në një sipërmarrje, si dhe te zgjerojnë më tej njohuritë në këtë fushë. | 4 |
4 | Studentet jane te afte te aplikojne modelet e vleresimit te aseteve të ndryshme financiare, te masin riskun dhe normën e kthimit dhe të përshkruajnë raportin mes tyre. | 4 |
5 | Studentët marrin njohuri mbi bazën ligjore dhe funksionimin e sistemit bankar dhe bankës qëndrore si dhe sistemin bankar ndërkombëtar. | 2 |
6 | Studentet janë të aftë të kuptojnë dhe të vënë në përdorim teoritë themelore ekonomike dhe mjetet për të zgjidhur problemet ekonomike qe hasen ne industrinë e shërbimeve financiare dhe bankare. | 3 |
7 | Studentet kanë aftësinë të pwrdorin të dhënat financiare, ekonomike dhe ato kontabël si dhe informacione të tjera për të zgjidhur probleme të ndryshme të biznesit me antë të modeleve statistikore dhe matematikore. | 5 |
8 | Studentët zhvillojnë aftësitë në fushën e IT dhe ato numerike, si dhe njohuritë mbi databazat të cilat mund ti përdorin në industrinë e shërbimeve financiare për të adresuar zhvillimet rrënjësorë që ka sjellë teknologjia financiare. | 2 |
9 | Studentët zhvillojnë aftësinë e të menduarit kritik, analizës, interpretimit, zgjidhjes së problemeve dhe nxjerrjes së konkluzioneve, si dhe komunikimit në mënyrë efektive në nivel individual apo në skuadër. | 4 |
10 | Studentet kanë mundësinë e zotërimit të kompetencave apo aftësive për zhvillimin profesional në industrinë e shërbimeve financiare apo për të ndjekur studimet e mëtejshme brënda kësaj disipline. | 4 |
COURSE EVALUATION METHOD
|
Method | Quantity | Percentage |
Midterm Exam(s) |
1
|
30
|
Project |
1
|
30
|
Final Exam |
1
|
40
|
Total Percent: | 100% |
ECTS (ALLOCATED BASED ON STUDENT WORKLOAD)
|
Activities | Quantity | Duration(Hours) | Total Workload(Hours) |
Course Duration (Including the exam week: 16x Total course hours) | 16 | 3 | 48 |
Hours for off-the-classroom study (Pre-study, practice) | 16 | 2 | 32 |
Mid-terms | 1 | 15 | 15 |
Assignments | 5 | 1 | 5 |
Final examination | 1 | 25 | 25 |
Other | 0 | ||
Total Work Load:
|
125 | ||
Total Work Load/25(h):
|
5 | ||
ECTS Credit of the Course:
|
5 |
CONCLUDING REMARKS BY THE COURSE LECTURER
|
Cfare pritet nga studentet ne kete lende eshte: Fokus, Angazhim, Pune ne grup. |